Štajerska Green Pizza – Styrian Green Pizza

Štajerska Green Pizza

Nastanek »Štajerske« Green Pizze

»Dolgo časa sem razmišljal, zakaj bi bili samo Italijani prepoznavni po picah, testeninah, olivnem olju… in zakaj ne bi mi »Štajerci« imeli takšno testo za pico, ki bi bilo prepoznavno po celem svetu.

Na podlagi izkušenj in po večletnem delu, sem  razvil edinstven recept za pica testo z bučnim oljem in bučnimi semeni, ki je posebnega izgleda, okusa in teksture.«

©Bojan Mendek, avtor

 

Zeleno pico lahko poskusite v Mercatorju

Potencial zelenega testa ni ostal neopažen, tako da smo se povezali tudi z največjim slovenskim trgovcem. Od začetka leta 2019 je zelena pica na voljo tudi v toplotekah Mercatorja, ki nam pomaga pri njenem uveljavljanju v Sloveniji. Sprva smo začeli z prodajo v devetih izbranih hipermarketih in super marketih, trenutno pa je zelena pica še v štirih dodatnih. Tukaj lahko preverite celoten seznam. V Mercatorjih pečejo dnevno sveže pice, ki so vam na voljo s tremi različnimi nadevi. 

 

Posebnost v testu – Bučno olje

Bučno olje je kulinarična posebnost Slovenije, še posebej Štajerske, Prekmurja in tudi dela Avstrije. Tako kot si Primorci lastijo oljko in njene plodove, Štajerci in Prekmurci prisegajo na buče in temnozeleno, z rdečkastim pridihom obarvano bučno olje. Bučno olje je neupravičeno ostalo v senci oljčnega. Bučno olje, ki mu pravimo tudi studenec mladosti, vsebuje veliko vitaminov, tako A kot tudi C, E in K, ter mineralov, od cinka do magnezija, mangana, kalcija, beljakovin ter kar 80 odstotkov nenasičenih maščobnih kislin, ki jih človeško telo nujno potrebuje za normalno delovanje.

Sodi med redka olja, ki vsebujejo maščobne omega-3 kisline ter omega-6 kisline, ki lajšajo vnetja (tudi sklepov) ter preprečujejo nastanek rakavih tvorb. Bogato pa je tudi z delta-7-steroli, ki delujejo proti povečanju prostate. Po najnovejših raziskavah učinkovine v bučnih semenih pomagajo pri zniževanju slabega holesterola in visokega krvnega tlaka, hkrati pa tudi krepijo delovanje mehurja. Zelo temno zeleno olje ima kopico dobrodejnih učinkov. Ker je polno močnih antioksidantov, se pomaga boriti proti prostim radikalom, ki uničujejo zdrave celice in pospešujejo staranje. Omega-6 maščobne kisline povzročijo hitrejšo rast las in obnavljanje kože, uravnavajo presnovo in ohranjajo zdrave kosti; k boljšemu zdravju slednjih pa pripomore še vitamin K, ki za povrh skrbi za normalen pretok krvi. V zdravi prehrani veliko bolj poudarjamo blagodejne učinke oljčnega olja, toda tega lahko občasno brez skrbi zamenjate tudi z bučnim, ki je prav tako zdravo; ker je stisnjeno iz praženih bučnih semen, se mnogim zdi celo bolj okusno.

Bučno olje največkrat uporabljamo in uživamo hladno, kot dodatek raznim jedem in solatam. Odlično je v kombinaciji s fižolom, krompirjem, regratom, čebulo, črno redkvijo, paradižnikom, radičem, motovilcem, zeljem, jajci, kislim zeljem in kuhano govedino. Bučno olje lahko uporabimo za pripravo zelo okusnega namaza za kanapeje, sendviče in popečene kruhke,ker je olje zelo gosto, lahko z njim okrasimo zelenjavne, sirne, mesne in testeninske krožnike ter juhe. Odličen učinek dosežemo, če z nekaj kapljicami olja okrasimo bučno kremno juho. Četudi morda težko verjamete, lahko bučno olje uporabljamo tudi pri pripravi sladic. Zeleno olje se odlično ujame s čokolado, vanilijevim sladoledom in sladkimi sladicami. Uporabimo ga lahko tudi pri pripravi biskvitnega testa in kvašenega testa, iz katerega spečemo kruh. Če bučno olje uporabljamo kot preliv za sladoled, ga lahko osladimo z malo javorjevega sirupa…

 

Bi jo radi poskusili?

Recept in priprava Štajerske Green Pizze je poslovna skrivnost in je patentno zaščitena blagovna znamka avtorja Bojana Mendeka.

V kolikor bi želeli poskusiti Štajersko Green Pizzo, ste vljudno vabljeni, da nas obiščete v Konditorei, Restaurant & Eissalon, A-8472 Strass/Steiermark, Hauptstraße 52, Avstrija.